Μπορείτε να προσέρχεστε για εθελοντική αιμοδοσία στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ : 09.00 - 13.00 το πρωί και 18.00 - 20.00 το απόγευμα. ΑΡΓΙΕΣ:   09.00 - 11.00 το πρωί.

Πρωινές Ώρες: 23210 94647 Απογευματινές Ώρες: 23210 94643

ΑΙΜΑ

Η σημασία του, ως «ποταμιού της ζωής» αναφέρεται σε όλες τις ιστορίες και παραδόσεις του κόσμου. Η απώλειά του συνδέθηκε πάντοτε με την τραγωδία και το θάνατο. Αποτελεί το 8% του βάρους του σώματος.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής.

Αίμα χρειάζονται

  • Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ανάγκη από 10 – 40, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Τα 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο.
  • Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κ.α.) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος.
  • Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καθώς και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κ.α.)
  • Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας και Χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

 

Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.

 Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 – 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές:
50% από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών
40% από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών
 5% από τις ένοπλες δυνάμεις

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

  • Έμμορφα συστατικά 45% του όγκου του αίματος
    Ερυθροκύτταρα 4.500.000–5.500 / μl
    Λευκοκύτταρα 5.000–10.000 / μl
    Πολυμορφοπύρηνα 55–65 %
    Λεμφοκύτταρα 25–35 %
    Μονοπύρηνα 3–7 %
    Ηωσινόφιλα 1–3 %
    Αιμοπετάλια 200.000 - 400.000 /μl
  • Πλάσμα
    Πρωτεΐνες 7 g %
    Λευχωματίνη 55 %
    Σφαιρίνες 38 %
    Ινωδογόνο 7 %
    Νερό 91,5 g %
    Ένζυμα, ορμόνες, υδατάνθρακες 1,5%

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

  • Αίμα μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μεταξύ 8 π.μ. – 8 μ.μ.

  • Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

  • Καλά είναι πριν την αιμοληψία να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, σάντουιτς) όχι όμως μεσημεριανό.

Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος, αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία.

Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.


Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.


Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλαδή μια στιγμή. Την υπόλοιπη ώρα, ο αιμοδότης, απλώς ανοιγοκλείνει τη γροθιά του, προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος. Κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν πονάει, αλλά αντίθετα νιώθει ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και συμπαράστασης στον άγνωστο συνάνθρωπο που υποφέρει.


Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι.



Η αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν δε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι.Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται.Είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής.Και να ξέρουν όλοι ότι αφορά εσένα τώρα, μας αφορά πάντα όλους μας.Αίμα μπορούμε να δώσουμε σε όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία που έχουν τμήματα Αιμοληψίας Δώσε αίμα… και σώσε μια ζωή…

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΒΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

  • Σύστημα ΑΒΟ
    Το σύστημα ΑΒΟ περιέγραψε το 1900 ο Landsteiner. Αποτελεί το πιο σημαντικό σύστημα για τις μεταγγίσεις αίματος.
  • Αντιγόνα ΑΒΟ
    Υπάρχουν δύο βασικά ερυθροκυτταρικά αντιγόνα: Το Α και το Β. Τα ερυθροκύτταρα ενός πληθυσμού μπορεί να είναι Α ή Β ή Α και Β ή τίποτε (Ο). Αντίστοιχα στον ορό των ατόμων αυτών υπάρχουν φυσικά αντισώματα που αναγνωρίζουν ως ξένο το «άλλο» αντιγόνο, είναι δηλαδή αντίστοιχα αντι-Β, αντι-Α, τίποτε (Ο) ή αντι-Β και αντι-Α.
    Τα αντιγόνα Rhesus
    Στο εργαστήριο του Landsteiner, διαπιστώθηκε ότι το αντίσωμα που δημιουργείται όταν γίνει ένεση ερυθροκυττάρων του πιθήκου Macacus Rhesus σε κουνέλια, έχει την ιδιότητα να αναγνωρίζει και να συγκολλά και τα ερυθροκύτταρα ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι τα ερυθροκύτταρα των πιθήκων Macacus Rhesus και τα ερυθροκύτταρα πολλών ανθρώπων έχουν ένα «κοινό» αντιγόνο. Το αντιγόνο αυτό ονομάσθηκε αντιγόνο Rhesus ή Rh και τα άτομα που το φέρουν άτομα Rhesus-θετικά. Στη λευκή φυλή (κάτοικοι Ευρώπης – Αμερικής) τα 85% του πληθυσμού είναι Rhesus-θετικοί.

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες  των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό(+)  ή  Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

"Για να μην πει κανείς πως δεν ήξερε.."

 Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη στις 14 Ιουνίου 2023 δημιουργήθηκε το βίντεο με τίτλο "Για να μην πει κανείς πως δεν ήξερε.."

 Μία φράση  του εκλιπόντος Ελληνα φωτορεπόρτερ βραβευμένου με το βραβείο Pulitzer, Γιάννη Μπεχράκη.

 Ήταν μία από κοινού δημιουργία του καταξιωμένου επαγγελματία φωτογράφου Άγγελου Μπαντάζου και του νοσηλευτή αιμοδοσίας και πολυβραβευμένου  φωτογραφου Κωνσταντινίδη Μιχάλη. Σκοπός του μηνύματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 Ευχαριστούμε την Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν.Σερρών, καθώς και το Ε.Κ.Α.Β Σερρών για την συνεισφορά τους στη δημιουργία του βίντεο. Το βίντεο πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο και πρωταγωνιστούν νοσηλευτές του Γ.Ν.Σερρών και η μικρή Ειρηνούλα.